Vanhemmuuden roolit -kuvataideharjoitus

Vanhemmuuden eri osa-alueiden ja roolien hahmottaminen ja reflektointi. Oman arjen ja vahvuuksien tunnistaminen ja näkyväksi tekeminen sanallisen ja kuvallisen ilmaisun avulla.

1,5 h.
5-8.
Materiaalit

Voimapaperia tai muu iso paperirulla, valkoista A4 -paperia, sakset, valkoisia taulu- tai vahaliituja, teippiä, vesivärejä ja siveltimiä. Leikkijuna tai junanvaunu.

Tila

Lattiatila, johon voimapaperi teipataan ja jonka ympärille osallistujat mahtuvat istumaan.

Muuta

Lapset voivat olla harjoituksessa mukana. Harjoituksen purun yhteydessä voidaan laulaa Pienen pieni veturi -lastenlaulua, jonka säestyksellä edetään spotilta toiselle.

VAIHE 1

Osallistujat leikkaavat valkoisesta A4 -paperista itselleen haluamansa muotoisen spottipohjan. Ohjaaja teippaa lattiaan voimapaperista riittävän pitkän pohjapaperin, johon osallistujat teippaavat omat spottipaperinsa haluamaansa kohtaan. Ohjaaja tai mikäli lapset ovat mukana, piirtävät he valkoisella taulu- tai vahaliidulla junan raiteet kulkemaan pohjapaperin päästä päähän, jokaisen spottipaperin kautta

VAIHE 2

Osallistujat pohtivat omia vanhemmuuden roolejaan, vahvuuksiaan ja tehtäviään, joita haluavat tuoda näkyväksi. Nämä kirjoitetaan valkoisella taulu- tai vahaliidulla omaan valkoiseen spottipaperiin.

VAIHE 3

Leikkijuna lähtee paperin päästä liikkeelle, keräten kyytiinsä jokaisen osallistujan kirjaamat asiat. Leikkijunan kulkua ohjaavat lapset (mikäli ovat mukana) siten, että juna pysähtyy matkan varrelle osuviin spottipapereihin.

VAIHE 4

Leikkijunan saapuessa spottipaperin kohdalle, maalaa kyseisen spottipaperin vanhempi tai hänen lapsensa spottipaperille kirjoitettujen tekstien päälle vesiväreillä. Tekstien tullessa nyt näkyville, osallistuja jakaa kirjaamansa asiat ääneen ryhmälle.

VAIHE 5

Leikkijuna etenee pohjapaperin junareitin loppuun. Kun jokaisen spottipaperi on saatu maalattua, käydään yhteinen loppukeskustelu vanhemmuuden rooleista ja variaatioista.

Kuvituskuva harjoituksen esimerkkitoteutuksesta. Kuvassa osallistujat ja lapset pohjapaperin äärellä.
Valokuva harjoituksen esimerkkitoteutuksesta. Kuvassa osallistujat ja lapset pohjapaperin äärellä.

Tulosta harjoitus (PDF)