Rentoutusharjoitus

Rentoutus auttaa osallistujia virittäytymään aiheeseen sekä syventämään aiheen tarkastelua.

5-20 minuuttia
Kaikki valmennukseen osallistujat
Materiaalit

Rentoutusharjoitus osana työskentelyohjetta

Tila

Videokokoussovellus (kuten Zoom, Teams), kannettava tietokone, videokamera ja mikrofonilliset kuulokkeet sekä rauhallinen tila.

VAIHE 1

Ohjaaja voi hyödyntää rentoutusharjoituksia, jotka ovat asetelmaltaan avoimia esim. luontokuvia katsellaan ja kuunnellaan verkko-ohjauksessa videolta tai strukturoituja esim. valmiin harjoituksen lukeminen ääneen verkko-ohjauksessa.

VAIHE 2

Tietoisuustaitoharjoitus myötätunnosta (muokattu lääkäri Ari-Matti Huotarin, 2015 materiaalista)

  • Hengitä rauhallisesti – voit halutessasi kiinnittää katseesi levollisen näköiseen kohteeseen tai sulkea silmäsi
  • Kiinnitä aluksi huomio hengitykseesi – tunne ilmavirtaus nenässäsi, nielussasi ja keuhkoissasi – tunne kuinka sisäänhengitys kohottaa rintakehäsi – laske sisäänhengityksen aikana viiteen – uloshengityksessä rintakehäsi laskeutuu – laske uloshengityksen aikana viiteen – toista hidasta hengitystä pari kolme kertaa
  • Jos huomaat ajatustesi harhailevan, hyväksy tämä ja totea: Huomaan mieleni harhailevan, se on hyväksyttävää, palautan lempeästi huomioni hengitykseeni ja tähän harjoitteeseen – jos mielesi jatkaa harhailua toista hyväksyvä toteamus, huomioi hengityksesi ja palaa lempeästi harjoitteeseen
  • Anna tämän jälkeen huomiosi siirtyä kehosi tuntemuksiin – tunnet lattian jalkojesi alla, annat jalkojen levätä alustaa vasten – tunnet tuolin istuinosan allasi, tunnet vaatteiden tunnun ihollasi sekä käsien ja jalkojen asennot – kohtaa kehostasi tulevia aistimuksia – hyväksy tuntemukset omiksesi – anna asentosi asettua yhä rentoutuneemmaksi ja tasapainoisemmaksi.
  • Anna seuraavaksi mielesi laajentua kehosi ulkopuolelta tuleviin aistimuksiin – keskity kuulemiisi ääniin, sekä ihmisten että laitteiden tuottamiin – poimi ensin äänet, jotka tuntuvat tulevan tästä tilasta, jossa olet – anna kuulosi havaita myös äänet, jotka tuntuvat tulevan muualta rakennuksesta ja sen ulkopuolelta -huomaat ne osana ulkoista maailmaa, ota äänet osaksi ympäristöäsi, hyväksy niiden olemassaolo tässä hetkessä.
  • Anna tämän jälkeen mielesi laajentua ympäröivään huoneeseen, lattiaan, kattoon, seiniin ja niiden etäisyyksiin, materiaaleihin, pintoihin – aistit tämän huoneen rajat. – Anna mielesi laajentua edelleen tämän tilan ulkopuolelle, tämän rakennuksen rajoihin. Aistit rakennuksen ulkoseinät, tilan katon ja perustusten välillä – aistit lähiympäristön, kadut ja rakennukset -anna mielesi laajentua tähän kaupunginosaan, kaupunkiin ja maahan. – anna mielesi laajentua koko maanosaa ja koko maapalloomme.
  • Anna mielesi liikkua vielä ajassa ja tunteissa – siirry ajassa taaksepäin ja hae sieltä muisto hyvästä, myötätuntoisesta ihmisestä – anna mieleesi palata tunne siitä, miltä kokemasi ymmärrys ja myötätunto tuntuivat -miten tunsit nuo tunteet mielessäsi ja kehossasi -lepää tuossa myötätunnon tunteessa, hyväksyttynä olemisessa.
  • Anna myötätunnon tunteen tiivistyä mielessäsi. Hengitä myötätunnon tunnetta ja kehosi kokemusta. Anna tuon tunteen vahvistaa ja eheyttää itseäsi, antaa sinulle voima ja vahvuutta.
  • Ja siirry vähitellen mielesi maisemista yhteiseen  eValmennuksen teemaan.

Avaa esimerkki luontoäänivideosta (YouTube)