Omakuvallinen eläinkollaasi -sanataideharjoitus

Vanhemmuuden eri osa-alueiden hahmottaminen ja reflektointi voimavaralähtöisesti. Oman osaamisen tunnusteleminen, tunnistaminen ja näkyväksi tekeminen sanallisen ja kuvallisen ilmaisun avulla.

45 min.
5-12.
Materiaalit

Eläinaiheisia kuvia tulostettuina tai lehtileikkeinä (esim. kirjaston poistomyynnin eläintietokirjoista, luontolehdistä jne.), sakset, kartonkia ja liimaa.

Tila

Kaksi pöytätasoa, joista toiselle voidaan levittää materiaalit ja toisella voidaan työskennellä.

Muuta

Harjoitukseen voidaan virittäytyä esimerkiksi valitsemalla eläinkuvista tai muovisista eläinfiguureista hahmo, johon eniten itse samaistuu. Harjoitus sopii hyvin myös eri kulttuureista tuleville ihmisille, sillä eläinsymbolien välillä on jonkin verran variaatioita eri kulttuureissa. Tämä tarjoaa hyvän keskustelualustan!

VAIHE 1

Osallistujat tutustuvat eläinkuviin ja valitsevat eläimiä, jotka symboloivat heidän omia vahvuuksiaan vanhempina. Kuvamateriaalista voi koota yhden kokonaisen hahmon, jolla on esim. leijonan pää, suden vartalo ja haukan siivet tai työ voi olla kollaasi erilaisista kokonaisista eläimistä.

VAIHE 2

Valitut kuvat leikataan ja liimataan kartongille.

VAIHE 3

Jokaisesta valitusta eläimestä kirjoitetaan pieni sanallinen kuvaus pohtien, mitkä asiat omassa persoonassa ja omissa taidoissa sopivat juuri tähän eläimeen.

VAIHE 4

Harjoitus puretaan yhdessä keskustellen.

 

Kuvituskuva omakuvallisen eläinkollaasin esimerkkitoteutuksesta. Valokuvassa kameleontti.
Valokuva omakuvallisen eläinkollaasin esimerkkitoteutuksesta.

Tulosta harjoitus (PDF)